Bosse´s Living-Space Logo
"Var inte rädd för döden.         
Var rädd för det olevda livet!"
Bertolt Brecht

Webbresurser & Credits

Verktygen, källorna och inspirationen till min webbplats

Här tar jag upp de olika resurser jag utnyttjat för min webbplats i form av programvaror samt datorprogram, Php-script, JavaScript och liknande fria resurser på Internet eller det jag fått Copyright-tillstånd att använda, som jag utnyttjar för att skapa mina webbsidor. Har här även med länkar till de gratis Internetresurser jag använder mig av.
Samlar allt här med credits och copyright och gör inga lokala hänvisningar på de olika sidorna.
(Om inte Copyright-innehavaren kräver det.)

OBS! För allt material på mina webbsidor gäller © Copyright!

Om du finner något på mina webbsidor som du anser att jag inte får använda p.g.a. Copyright så får du höra av dig med det till mig (via gästboken / kontakt).
Finns mycket missbrukat material på Internet och det är lätt att få in material på sina egna sidor som man tror är OK att använda men som någon annan lagt ut som fritt på sina sidor utan att själv ha Copyright på det.

I min Banner / Logo använder jag en s.k. superellipsform ... en hybrid mellan en cirkel och en kvadrat eller som här en ellips och en rektangel.
Superellipsen anses av många som en ovanligt harmonisk form.
Formen diskuterades först 1818 av Lamé och uttrycks
Jag använder här r=3 men Piet Hein kallar kurvan med r=5/2 "the" superellipse.
Dansken Piet Hein har bl.a. använt superellipsformen för rondellen runt Sergelstorg i Stockholm, vars form dock bara syns ifrån luften.
Arne Jacobsen (Jacobsson) (dk) och Bruno Mathsson (se) har båda designat väldigt kända bord med superellipsform.
Se mer om superellips på webbsidorna Piet Hein och WolframMathWorld .
Stavas ibland lite felaktigt även superelipse / superelips / elipse / elips.
webbdesignwebbdesign
Mitt grafikset:
Min webblayout har jag plockat ihop själv men inspirerats av s.k. grafikset (GraphicSets) från flera olika webbsidor på Internet. Grafikset var lite av en standardteknik för webbsideslayout runt 2004, baserat på bakgrundsbilder och tabeller i flera nivåer.

Mitt grafikset vidareutvecklatde jag med relifverkan, i form av ramar med webbfärger, för att ge hemsidan lite ytterligare liv. Denna typ av 3D relifverkan i grafikset har jag inte sett men den finns säkert där ute någonstans.
Dessutom bygger jag upp mitt grafikset med hjälp av CSS (Cascading Style Sheets) och ren XHTML i Phpscript, istället för tabeller.
Tekniken med CSS som ersättare för tabeller ger en bättre snabbhet och fungerar mer lika i de olika webbläsarna. Ger även större frihet i utformningen av sidlayouten.
CSS gör även att jag kan administrera sidlayouten från ett enda centralt ställe.
I April 2014 blev det en ny webbdesign som är mer stram, strikt och renodlad - baserad på mjukt färgtonade (gradient) bakrunder. Använder mig av en sinusformad färgtoning (gradient) då sinuformad förändring är väldigt vanligt i naturen och därmed sannolikt upplevs som harmonisk och tilltalande. Har inte sett denna design hos någon annan, utan är helt skapad utifrån egna idéer!
Är en mobil-anpassad layout som är snålare på skärmyta.
Till mina stora Rubriker använder jag fonten Rockwell 40 ptr bold och i övrigt använder jag fontfamiljen (Arial, Helvetica, Verdana, Tahoma, sans-serif) i olika storlekar.
PaintShop Pro X4 är det grafik- och fotoediting-program jag använder.
Tidigare använde jag grafikprogramet PhotoImpact från Ulead, vilket var speciellt anpassat för webbgrafik och ett fantastiskt bra program med fint arbetsflöde i. Tyvärr köptes Ulead upp av Corel och PhotoImpact lades ned, men har nu till vissa delar integrerats i PaintShop Pro, dock inte det fina lättanvända objectorienterade arbetsflödet.
PhotoImpact 10 (PI) i jämförelse med ps & psp.
GIMP är ett fritt gratis grafikprogram med många möjligheter. Har många avancerade och kraftfulla möjligheter. Jag har dock ej lärt mig GIMP speciellt bra.
Är en fri programvara under den s.k. GNU-licensen. Free Download.
RawTherapee är ett fritt gratis rawgrafikprogram. Har många avancerade och kraftfulla möjligheter.
Är en fri programvara under den s.k. copyleft GPLv3 license. Free Download.
En blogpost om: FREE RawTherapee 5 Software Hands On.
PHPDesigner 7 PHP Designer skriver jag numera mina webbsidor i, då jag gått över till ren Php-script programmering. Programmet finns som trailware att prova. Är ett mycket bra IDE program, väl värt att betala det måttliga priset för!
Här kan du fortfarande ladda ned PhpDesigner 2005, vilket är en gratisversion.
HTML-Kit är ett gratisprogram för Html och CSS programmering.
Är modulärt uppbyggt med många gratis plugins att ladda ner.
Ska t.ex. kunna visa din CSS-struktur grafiskt.
Funderat på att ladda ned och prova, men inte blivit av...
Programmet är freeware för föregående version dvs gratis att använda, aktuell version får man betala för. Rekommenderas av många seriösa! Free Download.
FileZilla, "the free FTP solution", är ett effektivt FTP program att ladda upp sina webbsidor till servern / webbhotellet med. Använder jag när jag laddar upp mina webbfiler. Kan hålla kontakten med servern "levande" under hela uppladdningen. Är fritt att användas. Freeware - free download.

ColorPic

ColorPic är ett effektivt verktyg för att "plocka" färgnyansen ifrån vilken punkt som helst på datorskärmen. Området du plockar ifrån visas förstorat och du får färgkoden i decimalt, hex, Hue-Sat-Val, rgb samt CMYK form.
Du kan även välja färgnyanser ur olika färgpalletter samt spara plockade färgnyanser till egna palletter.
Är fritt att användas ej kommersiellt. Freeware - free download.

WebColors

WebbFärger - En färgpallett med alla fördefinierade namngivna webbfärger.
Nikon Coolpix 2200
Nikon Coolpix 2200


Canon Powershot S2 IS
Canon Powershot S2 IS


Sony Alpha A55
Sony Alpha A55
Digitala bilder tar jag med min kamera Nikon COOLPIX 2200 med 2megapixel sensor (1600x1200 pixel) och 3x optiskt zoom.
Följer lite trenden "Less pixels more fun!".
Jag tycker om att ta bilder i lite sämre ljusförhålland utan blixt, vilket både bildsensorn och funktionerna i denna kamera stödjer bra! Den kan även ta blixtfoto med bakgrunden rätt exponerad ändå!
Nikon systemkameror
Jag har gått över till att fotografera mest med min Canon Powershot S2 IS (pdf) med 5 megapixel sensor (2592x1944 pixel), 12x optisk zoom (36-432mm ekv 35mm film), ISO 50-400, f/2,7 - f/3,5 och optisk bildstabilisering.
Bildstabiliseringen gör att man kan foto i svagare ljus / längre slutartid utan skakningsoskärpa samt på fri hand vid långt tele - mycket bra!
Har både makro och supermakro (skärpa ända ned till 0 mm från linsen) läge.

Kameran har en vridbar bildskärm för lätt fotande i alla lägen (otroligt bra, slipper t.ex. ligga platt på marken) samt en elektronisk sökare, vilka båda visar 100% av bilden. Jag är väldigt förtjust i det stora zoom-omfånget!
Zoomet kan användas både till att komma "nära" motiv långt bort och att skapa kort skärpedjup på motiv mer nära - båda möjligheterna lika trevliga.

Är en budgetkamera jämfört med även billiga digitala SLR systemkameror.
Det ända jag saknar är mer ljusstyrka. Skulle vilja fotografera med lågt brus i upp till ISO 1600, denna kameran klara upp till ISO 200 med rimligt brus.
På en digital SLR systemkamera skulle jag sakna möjligheten att fota via den vridbara bildskärmen, den elektroniska sökaren samt det alltid tillgängliga stora zoomomfånget! Även att jag ser exponeringen, som fotot kommer att bli, i sökaren eller på bildskärmen är en stor fördel, tycker jag!
Se mer i den engelska manualen (pdf).
Canon systemkameror

Skaffade mig tillslut en systemkamera DSLR, en Sony Alpha SLT A55 med 16,2 megapixel Exmor™ APS-C HD CMOS sensor, Liveview, Full HD video, 10 bild/s, 7,5 cm LCD, GPS. Är en instegsmodell i lägre prissegmentet.

Sony A55 har en EVF (Elektronisk Sökare) som i realtid visar aktuell exponering och vitbalans, så som kameran tänker fånga fotot. Denna funktion tycker jag är helt underbar att fota med! Dessutom har Sony A55 en fast semitransparant spegel, vilket dels ger snabb seriebildtagning (10 bild/s) dels ger en kontinuerligt utvärdering av fokus.

Det innebär även att Sony A55 använder samma fasdetekterande autofokussystem både vid bildskärmsfotande och vid sökarfotande, vilket är en stor fördel. På så sätt kan man optimalt utnyttja den vridbara bildskärmen också.

Sony A55´s bildsensor är känd för sin fina färgåtergivning och sitt stora dynamisk ljusomfång, vilken ger väldigt fina foton även i lite svårare ljusförhållanden! Kameran har många användbara finesser, som inbyggd HDR-funktion, automatisk panoramabild, samt har en inbygd bildstabilisering (IS) i kamerahuset, Sony SteadyShot. Så alla objektiv blir bildstabiliserad!
Jag är väldigt nöjd med kameran och vilka egenskaper Sony gett den, vilket gör fotandet roligt!
Sony A55 manual
Sony digitalkameror
Scripspråket PHP, som körs *server side*, se PHP_hemsida.
Webbplatsens serverprogramvara. Är freeware och kan laddas ner för att köra en testwebbserver på din egen dator så du kan provköra webbsidor med PHP-script. Apache
Läs en svensk beskrivning hur du installerar Apache, Pph och MySQL på din egen dator. Jag har installerat enligt den på min Windows XP dator och det var lätt. (EDIT: Har nu bytt till WampServer, se sektionen under här.)
Kan på så sätt provköra webbsidor med php-script på min dator, utan att behöva ladda upp dem till en server! Är väldigt smidigt under skapandet av webbsidorna.
Egen webbserver på datorn för att testa sina Php-webbsidor hemma:

En trevlig paketerad installation av Apache + Php + MySQL finner man i Open Source programmet WampServer (freeware)!
Dessutom får man en mycket bra utökad funktion med möjlighet att växla mellan olika versioner av Apache och Php, för att kunna testa sina webbsidor och Php-skript mot. Är de senaste versionerna som följer med och övriga finns paketerade på hemsidan för nedladdning.
WampServer har fått en SoftPedia "100% Free" Award som bra programvara.
WAMP = Windows - Apache - MySQL - Php.

Genom att sedan följa "Setup Virtual Host Guide for WampServer" kan Apache ha flera (virtuella) webbservrar igång samtidigt, vilket är underbart om man driver ett par olika webbsidor själv!
Finns även fler guider på sidan om bl.a. password för MySQL etc.

Ett annat WAMP (Apache + Php + MySQL) paket är XAMPP, men jag tyckte WampServer verkade bäst för mina behov.
ModeSecurity är en open source webb brandvägg tillämpning (web application firewall) för Apache 2.0, släppt i version 2.7.5 Stable Release (Jul 30, 2013).
Jag har själv inte provat den ännu men är nyfiken.
IP-adress är en webbsida som visar data om ditt IP-nummer inklusive geo-data (lattitud långitud) var din Internet-leverantör kopplar ut sig på Internet samt visar på Google Maps var ditt IP-nummer är lokaliserat. IP-adress.com känner själv av din IP-adress.
Med hjälp av RIPE Whois kan man slå upp detaljerad information om ett IP-nummer som t.ex. vilken Internet-leverantör som tillhandahåller det, var leverantören är lokaliserad samt kontaktinfo till leverantören / företaget.
Med hjälp av WhereIs kan man slå upp var ett domännamn geografiskt är placerat i Google Maps.
DevGuru är en jättebra och tydlig webbsida där man väldigt tydligt och överskådligt kan slå upp alla språkelement och få en lättförståelig och utförlig förklaring. Har en mycket bra struktur!
Här finns även en kunskapsdatabas med exempelkod och fina beskrivningar!
Har själv mest använt den för JavaScript men där finns även HTML, XHTML, CSS2 och en hel del andra "språk" för hemsidor och Internet.
Htmlite är en väldigt bra webbsida att lära sig webbprogrammering på. Mycket tydliga och enkla förklaringar och exempel inom HTML, CSS, XHTML, Javascript, Php, MySQL, XML, etc. Har själv hittat bra hjälp för Javascript. Har även några free download.
Mycket kunskap om allt som rör WWW, se W3School samt dess HTML 4, XHTML, CSS, Php-script och Javascript skolor.
World Wide Web Consortium utvecklar Internet www guidlines / riktlinjer.
Validera dina (X)HTML sidor här:  Validate (X)HTML, Validate CSS
På så sätt ökar funktionaliteten och framtidssäkrar du dina webbsidors funktion.
En validerad sida kan markeras med och även länkas för validering.
Validera din webbplats ur diverse olika synpunkter

Checka hur väl din webbplats / webbsida är utformad för webben.
(Några olika begrepp: Search Engine Optimization, SEO - Ranking - Keyword Density - Validate XHTML CSS)


Du kan validera robots.txt filen på denna webbplats.
Robots.txt Tutorial Mycket om hur styra sökrobotar på sin hemsida.
Robots exclusion standard - robots.txt protocol på Wikipedia.
Testa din webbsida hur sökmotorvänlig den är i sina meta taggar samt se vilken text den presenteras med i en sökmotors sökresultat.

Browsershots.org ger dig skärmdumpar från en mängd olika webbläsare och plattformar i olika skärmupplösningar för att se hur din webbsida ser ut.

Pagetest waterfall report for webpages, testar sidans prestanda detaljerat.
Pingdom Website Speed Test, to test the load time of that page, analyze it and find bottlenecks.

PageSpeed Insights - Gör dina webbsidor snabbare på alla enheter.

Testa för Internet Explorer - sök efter vanliga kodningsproblem i IE.

WebSiteOptimazation ger en fin överblick över hur mycket data (bytes) din webbsida består av och dess fördelningen på alla olika objekt på webbsidan. Ger även en uppskattad nedladdningstid. Ett värdefullt verktyg!

Hur en sökmotor ser din webbsida med alla html taggar bortplockade.

Testa din sida för en viss sökfras/ord med Web Page Analyzer.

Visa en webbsidas HTTP Header med HTTP Header Viewer.

Validera alla länkar på en webbsida med:
- Broken Link Checker
- W3C Link Checker

Validera webbsidans kod - Validate (X)HTML, Validate CSS

Walidator validera XHTML CSS HTML RSS Links URL etc från en plats!

FeedValidator validerar RSS version 0.9 till 2.0 och atom feeds.
RSS Specifications mycket om RSS

Checka ditt domännamn med DNS Query Utility.

Skapa koden för ett s.k. Cron jobb på din server med Cron Generator Utility.

Några andra resurser som ger stimulans för ens XHTML webbsidesutveckling:
456 Berea Street articles, tutorials and comments for web professionals.
CSS-TRICKS a site about web design and development.
CSSTUTORIAL.NET Learn All About CSS.
lachy.id.au/ HTML Comments in Scripts.
workingwith.me.uk/ XHTML mime types.
Responsisualizer
responsivedesign
Responsisualizer - Responsive web screen visualizing. Visualizes websites at 18 different screen resolutions in real word tracked browser inner viewports, for a quick live view of responsive web pages design layouts. Each simulated device can be magnified to scale 1.00 (1:1) in lightbox mode for detailed check.
Responsive Design för att se hur webbsidan ser ut på 4 olika Mac-skärmar.
Screenfly har en menyrad där man kan välja att visa sin webbsida i olika skärmupplösning för Desktop (9 olika), Tablet (6 olika enheter), Mobile (9 olika enheter) och Television (3 olika upplösning), samt egen vald skärmupplösning. Man kan även rotera den simulerade skärmen.
50 Useful Responsive Web Design Tools For Designers.
5 Useful CSS Tricks for Responsive Design .
Responsive Navigation Patterns (Menu).
Mobile-Friendly Test Google Mobile-Friendly Test för att analysera om en webbsida är mobilvänligt programmerad, anseende responsiv funktion och css media-queries.

Har du en mobilvänlig webbplats, grattis!, blogginlägg hos seo.se.
PageSpeed Insights Mobile Google PageSpeed Insights Mobile Test för att analysera om en webbsida är mobilvänligt programmerad, avseende hastighet och användarupplevelse.
Webbplatsers tillgänglighet Nytt verktyg testar webbplatsers tillgänglighet (PTS) Den 1 januari 2015 blir det enligt diskrimineringslagen förbjudet att diskriminera personer med funktionsnedsättning genom bristande tillgänglighet.

Vägledning för webbutveckling - Testa din webbplats (verktyg)

PTS påminner skarpt (om tillgänglighet) Gör din webbplats tillgänglig för personer med funktionsnedsättning eller riskera att bli anmäld för diskriminering.
Nibbler, website testing Nibbler, is a free tool for testing websites. Enter the address of any website and Nibbler will give you a report scoring the website out of 10 for key areas, including accessibility, SEO, social media and technology. About
GTmetrix, website performance analyze GTmetrix - Everybody deserves a fast web experience. GTmetrix can help you develop a faster, more efficient, and all-around improved website experience for your users. Enter the address of any website and GTmetrix will give you a Performance Report.
YSlow, web analyzer YSlow - Web Performance Best Practices and Rules. Yahoo!´s Exceptional Performance team has identified 34 rules that affect web page performance. YSlow´s web page analysis is based on the 23 of these 34 rules that are testable, which you can see details about on the website.
CSS Minifier, minify CSS files CSS Minifier - Online CSS Minifier / Compressor. Free! Provides an API. Simple Quick and Fast.
Also has: JavaScript Minifier, Image Resize, PNG Crush & JPG Optimiser.
This one minifies my CSS most.
CSS Compressor, compress CSS files CSS Compressor - Use CSS Compressor to compress CSS (CSS 1, CSS 2, CSS 2.1 & CSS 3) to reduce CSS code size and make your website load faster. You can select from 4 levels of compression, depending on how legible you want the compressed CSS to be versus degree of compression. It is quick, easy and free!
Also has Javascript Compressor.
Can I use, cross browser support checking Can I use - check the cross-browser support of HTML and CSS tags, and SVG and JS API commands.
For example: CSS inline-block.
OWASP
Open Web Application Security Project
Top 10 2013 Application Security Risks - en flersidig genomgång, där det förklaras först överskådligt om webbprogrameringsrisker, sedan allt mer i detalj eftersom.

Color Psychology

Color Psychology in Identity and Branding - färgvalets inverkan på webbsidors olika innehåll.
Mime Types Beskrivning hos Mozilla av MIME types.
The Complete MIME Types List.
ASCII Tabell Ascii Tabell är en svensk webbsida som visar alla Ascii-tecken (ISO 8859-1, Latin-1) och dess koder inkl. Html Entities.
HTML Entity
(alias för specialtecken)
ex. för & används &
WDG Intities är väldigt utförlig samt med både latin, symbol och grekiska tecken.
HTML Character Entities visar nog de allara flesta specialtecken i latin iso teckensettet och dess html entities, tydligt uppdelat i kategorier.
HTML Entity Chart visar många specialtecken i latin iso teckensettet och dess html entities.
Javascript Key Codes Javascript Key Codes, Interactive Demonstration and Lookup Table.
keyCodes, what keyboard events report based on what keys are pressed.
Cambia Research CambiaResearch, blog devoted to the art and science of practical, real-world software development. Most popular blog posts found in the menu.
Cambia Research 27 Rules to Code The Programmer´s Code - 27 Rules to Code By. Following is my list of the single most important lessons for the software programmer to know and understand at a deep level.
CSS TRICKS Snippets CSS Tricks Snippets, code snippets in the categories: Html, CSS, Sass, htaccess, JavaScript, jQuery, WordPress & PHP. Has also a blog.
SEO-Forum På det Svenska "SEO-Forum" kan du läsa om, och debattera, hur man implementerar en effektiv SEO (Sök Motor Optimering) för din webbplats!
Här ges många bra tips och mycket värdefull kunskap från många kunniga.
Du kan läsa om säkerhet i den fria tidningen INSECURE (pdf) på Internet. Har även arkiv över gamla nummer.

Testa Internet Säkerhet

Testa din dators / brandväggs säkerhet mot attacker ifrån Internet och mot dolt läckage av information till Internet.
Från Internet:
Testa Datorn hos Post och Telestyrelsen www.pts.se
WebDesignSkolan, WDS, har mycket info och tips om allt om att skapa webbsidor. T.ex. Runda hörn med CSS utan GIF-bilder!
HTML Code Tutorial har en hel del bra genomgångar av html-kodning.
BrainJar BrainJar.com experiment i webb programmering. Innehåller tekniska artiklar, handledningar och exempel i programmering för webben. Är en bra inspirationskälla för de som kommit en bit i webbprogrammering!
Mattematikkunskap om bl.a. superellips, se WolframMathworld .
Ett verkligt stort matematiskt referensverk!
Fria JavaScript och mycket information om programmering, se Javascript Kit. Även med JavaScript Tutorials.
Php Classes Repository, mängder av fina php-klasser att ladda hem.
DynamicDrive, Free DHTML script, CSS scripts and Javascripts for the real world - en kvalitetsresurs för DHTML skript, CSS skripts och Javascript
.
HotScripts har många script / skript, artiklar, bokreferenser, webblänkar och tips man kan ladda ner inom Php, JavaScript, Python, Flash, XML, C och C++.
Har t.ex. över 11.000 poster under Php varav över 9.000 är Php-script!
Även lite "Tools and Utilities".
Fria webbakgrunder, se Ozone.
Även mycket avancerade webbsidor att inspireras av.
Häftiga grafikeffekter.
Ett måste för dig som gillar att se coola grafiska effekter!
Bilder ifrån snowcrystals.com som jag fått personligt tillstånd från Copyright-ägaren att använda på mina sidor.
Pictures from snowcrystals.com, which I have got a personal OK from the Copyright owner to use on my website.
   
Regn gör världen vacker!
Webpage: server time: 27.3 ms, (incl. log: 17.4 ms) ||