Bosse´s Living-Space Logo
"Var inte rädd för döden.         
Var rädd för det olevda livet!"
Bertolt Brecht
Rubrik

Prova ljud från olika naturfenomen längre ned på sidan!

Jag tycker oväder är spännande och imponerande, naturens mäktiga krafter som vi, människan, inte rår på. Spännande, så länge ingen kommer till skada, lider av det eller drabbas av ekonomiska förluster. Annars även otäckt ...

En påminnelse om att människan ändå bara är en del av naturen, att naturen är mäktigare och att vi måste anpassa oss och leva med den ... inte mot den!
Även andra naturfenomen som åska, vulkanutbrott, jordbävning och liknande är spännande styrkedemonstrationer från naturen och vårt jordklot!

Jag åker ibland ut och upplever, "känner", på oväder!
Var den 3:e advent 14/12-03 på Skånes västkust i Barsebäcks lilla söta hamn och tittade på och upplevde kuling som blåste rakt in på kusten, ca 20 m/s. Gick ut på hamnpiren så långt man kunde, för att inte komma i vägen för vågorna som slog över piren längre ut!

Nästan 2 m höga vågor som dånar förbi bara några meter ifrån en är mäktigt!
Och längre ut vågor som slår över piren in i hamnen, så det ser ut som kraftiga explosioner! Vattendroppar från det i luften som blåser in i ansiktet med sådan kraft att varje droppe svider till ordentligt, som om det var hagel.
Och en vind som sliter och rycker i en så man får luta sig rejält emot!
Är en imponerande känsla! Man känner sin plats i naturen ...
Sedan smakade gott fika i det lilla söndagsöppna hamnkaféet väldigt fint!

På annandags morgon julen 2004 blev det en otäck och skrämmande naturkatastrof av en jordbävning i Indiska Oceanen 150 km väster om den indonesiska ön Sumatra. Jordbävning mätte 8,9 på Richterskalan och havsbotten försköts 10 m i vertikalled. Detta skapade en tsunami, en flodvåg, som sköljde in över Indonesien, Thailand, Burma, Indien, Maldiverna och Sri Lanka och även bort mot östra Afrika.
Två till tre 6 - 10 m höga flodvågor vällde in över kusterna och svepte med människor, hus, bilar och även själva marken, nästan hela samhällen utplånades och kusterna spolades bort, vilket lämnade en våldsam förödelse och katastrof efter sig. Inga blev förvarnade. Människor spolades flera km in över land.
Det otäcka resultatet ser ut att blivit drygt 250.000 döda, 500.000 skadade och 5.000.000 hemlösa och utan försörjning. Man räknar med att ca 30% av de drabbade är barn då de är svagare mot dessa krafter.
Många svenskar drabbades också, troligen över 1000 döda.
Det visar hur små vi är mot naturens otroliga krafter och hur de kan drabba utan förvarning.
Men visade även på att världens folk sluter sig samman och stöttar varandra i så här riktigt svåra lägen!
Så mycket fantastisk medmänsklighet, värme och hjälpsamhet ger en go känsla inför framtiden!!!

Inledningen när sidan öppnas är en rejäl åsksmäll som får sidan att skaka *ler* ... lite lekfull får man ju vara också, jag är det i alla fall ...

Här nere kan du prova på ljudet från olika naturkrafter ...
(ljudeffekterna fungerar eventuellt bara i IE ...)
MouseOver funktion ...
(klicka på länken om du inte hör ljudet i din webbläsare!)
   
Åska 1
Åska 2  
Jordbävning 1  
Jordbävning 2  
Jordbävning 3  
Lavautbrott / vulkan  
Oceanvågor  
Regnstormoväder  
Orkan  

(Mer kommer ...)

 
Regn gör världen vacker!
Webpage: server time: 30.8 ms, (incl. log: 25.8 ms) ||